Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet. Please take a second, Click here to register, and in a few simple steps you will be able to enjoy our community and use our OpenViX support section.
Results 1 to 8 of 8

Thread: Dead DVB-S module? Advice please..

  1. #1

    Title
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    8
    Thanks
    5
    Thanked 5 Times in 1 Post

    Dead DVB-S module? Advice please..

    Hi,

    At some point over the last week, my VU+Duo 2 stopped tuning on DVB-S. I donít believe this is anything to do with the recent FreeSat renumbering, as I am unable to tune any service on any satellite.

    Signal finder shows 0 dB for both Tuner A and Tuner B, and all indicators are zero. This leads me to believe thereís a hardware problem, not a dish misalignment or damaged cable - I have not called an installer out to test the dish yet, though. (DVB-T is still working perfectly, so if thereís a fault, itís between the dish and the main system board).

    Is there any way I diagnose if this is a dead tuner card?

  2. #2
    twol's Avatar
    Title
    Moderator
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    8,011
    Thanks
    956
    Thanked 2,768 Times in 2,131 Posts
    Quote Originally Posted by KrisW View Post
    Hi,

    At some point over the last week, my VU+Duo 2 stopped tuning on DVB-S. I don’t believe this is anything to do with the recent FreeSat renumbering, as I am unable to tune any service on any satellite.

    Signal finder shows 0 dB for both Tuner A and Tuner B, and all indicators are zero. This leads me to believe there’s a hardware problem, not a dish misalignment or damaged cable - I have not called an installer out to test the dish yet, though. (DVB-T is still working perfectly, so if there’s a fault, it’s between the dish and the main system board).

    Is there any way I diagnose if this is a dead tuner card?
    Heavy rainfall in your area? Water in cable?
    Gigablue Quad 4K & UE 4K
    .........FBC Tuners:
    ------------------> DUR-Line DCR 5-1-8-L4 Multiswitch to 1.5M dish(28.2E)
    ------------------> Spaun SUS 5581/33 NFA Multiswitch to 80 cm dish(19.2E)
    .......................> FBC & DVB-S2X into 90cm dish (27.5W) Opticum robust Unicable LNB
    AX HD61, Edision Osmio 4K+, Zgemma H9Combo, Octagon SF8008 , gbtrio4k, h9se using Legacy ports on multiswitches
    Zgemma H9 C/S into Giga4K

  3. The Following User Says Thank You to twol For This Useful Post:

    KrisW (16-05-23)

  4. #3

    Title
    Forum Supporter
    Donated Member
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    2,872
    Thanks
    1,277
    Thanked 403 Times in 372 Posts
    Check box in another location to see if it works there + F connectors are tight

  5. The Following User Says Thank You to cactikid For This Useful Post:

    KrisW (16-05-23)

  6. #4

    Title
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    8
    Thanks
    5
    Thanked 5 Times in 1 Post
    Thanks.. It’s been unusually dry here, so probably not water ingress. I’ll bring the box to a neighbour’s house and try on their dish, but I

    If it’s the module, what are my chances of getting a replacement tuner?

  7. #5
    abu baniaz's Avatar
    Title
    Moderator
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    23,130
    Thanks
    6,308
    Thanked 9,038 Times in 6,140 Posts
    Try phoning the sponsor's shop. You can also post in the classifieds just in case someone has one to sell.

    There are some postings on the Internet on repairing the tuners if you want to try that. Be aware it might also be Power Supply on receiver. I have a solo se but only the hybrid c/t tuner.

    Please make sure you test on a universal LNB, not wideband outputs for Sky Q.

  8. The Following User Says Thank You to abu baniaz For This Useful Post:

    KrisW (16-05-23)

  9. #6
    bellejt's Avatar
    Title
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    1,647
    Thanks
    54
    Thanked 302 Times in 259 Posts
    why reparing the tuners of a duo2 ? .They are interchangable .Cost 60 euro max

    PS : Could be simply the condensors who are faulty
    VU+ DUO2 quad tuner with HDD 1 TB + Latest Openvix and VU+ DUO2 FB tuner + Octagon SF8008 FB tuner
    Triax 88 cm rotor single LNB 30 E- 40 W
    1 Gibertini 1.00 m fixed - 3 quad LNB 19E-23.5E-28.2E

  10. #7
    abu baniaz's Avatar
    Title
    Moderator
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    23,130
    Thanks
    6,308
    Thanked 9,038 Times in 6,140 Posts
    Hopefully it is just a faulty LNB. Testing at neighbours place is a good test to rule out his dish, lnb, cables.

  11. #8

    Title
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    8
    Thanks
    5
    Thanked 5 Times in 1 Post
    Test at the neighbours gave 16 dB SNR and signal lock; whereas I’m seeing zero. LNB/dish it is.

    Thanks for the advice!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.