Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet. Please take a second, Click here to register, and in a few simple steps you will be able to enjoy our community and use our OpenViX support section.

View Entry Info: GUI Freeze and hang

Category:
Possible Bug
What ViX Image build number are you using?
Please provide your ViX Team image build number. Menu > Information > About > Build number > ENTER THIS NUMBER e.g. 4.2.028
6.2.008
Have you tried a flash WITHOUT settings restore?
Have you tried this? PLEASE SELECT YES OR NO.
Yes
Have you tried a flash WITH settings restore?
Have you tried this? PLEASE SELECT YES OR NO.
No
Attachments
Results 1 to 8 of 8

Thread: GUI Freeze and hang

  1. #1

    Title
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2022
    Posts
    4
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    GUI Freeze and hang

    I upgraded today from a late OpenVIX 5 (think it was 5.8). I actually forgot to backup the settings so did an install from clean.

    I am getting frequent GUI hangs (16 reboots in 3 hours). When I change channels, the information box will frequently stay there - any further attempts at change will reduce the video to a box and the information box will stay there. Sometimes I can change channel once and then I can't do any more. In all cases, the video stream keeps playing.

    I get a similar situation when playing previous recordings - if I try and fast forward, it will lock. Sometimes it will allow me to play and then commit no more commands.

    I have managed to get limited logs. I attach a condensed version because the original had 53,000 entries of "[huffman] Error. Cannot decode Huffman data" and another 20,000 of "[convertDVBUTF8] reserved 0". While I can SSH in, init 4 and then init 3 doesn't do anything.

    Enigma2_debug_2022-08-02_23-03-05_condensed.log

    I don't have an internal HDD - so the EPG is on the internal flash. I have tried to remove as many plugins as possible - I do still have AutoBouquets E2, Picture Player, OpenWebif and IMDb setup - I didn't install these so wondering now if some elements have hung on from the previous installation? Does flashing wipe all config? I have it NTP syncing from pool.ntp.org and use AutoBouquets.

    I do have a slightly unusual mount - I have a ZFS export mounted to /beast and then link both /e2 and /media/hdd to /beast/enigma2 on the F1 box.

    Any help or suggestions gratefully received.

    Regards,

  2. #2
    twol's Avatar
    Title
    Moderator
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    7,572
    Thanks
    915
    Thanked 2,617 Times in 2,008 Posts
    Quote Originally Posted by chulann View Post
    I upgraded today from a late OpenVIX 5 (think it was 5.8). I actually forgot to backup the settings so did an install from clean.

    I am getting frequent GUI hangs (16 reboots in 3 hours). When I change channels, the information box will frequently stay there - any further attempts at change will reduce the video to a box and the information box will stay there. Sometimes I can change channel once and then I can't do any more. In all cases, the video stream keeps playing.

    I get a similar situation when playing previous recordings - if I try and fast forward, it will lock. Sometimes it will allow me to play and then commit no more commands.

    I have managed to get limited logs. I attach a condensed version because the original had 53,000 entries of "[huffman] Error. Cannot decode Huffman data" and another 20,000 of "[convertDVBUTF8] reserved 0". While I can SSH in, init 4 and then init 3 doesn't do anything.

    Enigma2_debug_2022-08-02_23-03-05_condensed.log

    I don't have an internal HDD - so the EPG is on the internal flash. I have tried to remove as many plugins as possible - I do still have AutoBouquets E2, Picture Player, OpenWebif and IMDb setup - I didn't install these so wondering now if some elements have hung on from the previous installation? Does flashing wipe all config? I have it NTP syncing from pool.ntp.org and use AutoBouquets.

    I do have a slightly unusual mount - I have a ZFS export mounted to /beast and then link both /e2 and /media/hdd to /beast/enigma2 on the F1 box.

    Any help or suggestions gratefully received.

    Regards,
    Need to see 1st log after a reboot and potentially 2nd log
    Gigablue Quad 4K & UE 4K
    .........FBC Tuners:
    ------------------> DUR-Line DCR 5-1-8-L4 Multiswitch to 1.5M dish(28.2E)
    ------------------> Spaun SUS 5581/33 NFA Multiswitch to 80 cm dish(19.2E)
    .......................> FBC & DVB-S2X into 90cm dish (27.5W) Opticum robust Unicable LNB
    AX HD61, Edision Osmio 4K+, Zgemma H9Combo, Octagon SF8008 using Legacy ports on multiswitches
    Zgemma H9 C/S into Giga4K

  3. #3

    Title
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2022
    Posts
    4
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Log below after reboot and some channel flicking where the problem did present itself

    Enigma2_debug_2022-08-03_08-39-36.log

  4. #4
    twol's Avatar
    Title
    Moderator
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    7,572
    Thanks
    915
    Thanked 2,617 Times in 2,008 Posts
    you have timeshift enabled but HDD is not mounted, so fails no space and beast (whatever that is)

    < [eDVBServicePlay] timeshift not enough diskspace for timeshift! (less than 1GB)

    < 57.2027> command ['mkdir -p /media/hdd', 'sleep 2', 'mount 172.30.1.2:/beast']
    < 57.2032> [Console] command: mkdir -p /media/hdd


    < 59.5227> [Avahi] watch activated: 0x1
    < 59.5238> [Console] finished: mkdir -p /media/hdd
    < 59.5244> [Console][eBatch] retval=0, cmds=['sleep 2', 'mount 172.30.1.2:/beast'] cmds left=2, data:
    < 59.5245>
    < 59.5249> [Console] command: sleep 2
    < 59.5252> [eConsoleAppContainer] Starting /bin/sh

    < 61.5933> [Console] finished: sleep 2
    < 61.5936> [Console][eBatch] retval=0, cmds=['mount 172.30.1.2:/beast'] cmds left=1, data:
    < 61.5938>
    < 61.5942> [Console] command: mount 172.30.1.2:/beast
    < 61.5945> [eConsoleAppContainer] Starting /bin/sh
    < 61.6647> [Console] finished: mount 172.30.1.2:/beast
    < 61.6651> [Console][eBatch] retval=255, cmds=[] cmds left=0, data:
    mount: mounting 172.30.1.2:/beast on /beast failed: Device or resource busy
    < 61.6653> fails to mount
    Last edited by twol; 03-08-22 at 09:45.
    Gigablue Quad 4K & UE 4K
    .........FBC Tuners:
    ------------------> DUR-Line DCR 5-1-8-L4 Multiswitch to 1.5M dish(28.2E)
    ------------------> Spaun SUS 5581/33 NFA Multiswitch to 80 cm dish(19.2E)
    .......................> FBC & DVB-S2X into 90cm dish (27.5W) Opticum robust Unicable LNB
    AX HD61, Edision Osmio 4K+, Zgemma H9Combo, Octagon SF8008 using Legacy ports on multiswitches
    Zgemma H9 C/S into Giga4K

  5. #5

    Title
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2022
    Posts
    4
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Thanks for looking at it.

    /beast is my NFS mounted ZFS partition (about 15TB). Problem is, if I go into Menu -> Setup -> Recordings, Playback & Timeshift -> Timeshift, I can't get past the first option of selecting a folder. Any folder I choose returns with "Directory 'XYZ' not valid. Partition must be ext or nfs. Please select an acceptable directory" - and that's on any NFS or local folder (if I select a local folder, I get an additional option first of "Not enough space, are you sure you want to do this"). I get a similar error in trying to set the folder for Recordings & Playback.

    I think timeshift is disabled because "Automatically start timeshift after" is set to disabled.

    Ideally, I'd like to set the timeshift to /beast/enigma2/timeshift but if it's causing the problem, I'd like to ensure it's disabled.

    Thanks!

  6. #6
    twol's Avatar
    Title
    Moderator
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    7,572
    Thanks
    915
    Thanked 2,617 Times in 2,008 Posts
    Quote Originally Posted by chulann View Post
    Thanks for looking at it.

    /beast is my NFS mounted ZFS partition (about 15TB). Problem is, if I go into Menu -> Setup -> Recordings, Playback & Timeshift -> Timeshift, I can't get past the first option of selecting a folder. Any folder I choose returns with "Directory 'XYZ' not valid. Partition must be ext or nfs. Please select an acceptable directory" - and that's on any NFS or local folder (if I select a local folder, I get an additional option first of "Not enough space, are you sure you want to do this"). I get a similar error in trying to set the folder for Recordings & Playback.

    I think timeshift is disabled because "Automatically start timeshift after" is set to disabled.

    Ideally, I'd like to set the timeshift to /beast/enigma2/timeshift but if it's causing the problem, I'd like to ensure it's disabled.

    Thanks!
    Have you installed nfs drivers?
    Gigablue Quad 4K & UE 4K
    .........FBC Tuners:
    ------------------> DUR-Line DCR 5-1-8-L4 Multiswitch to 1.5M dish(28.2E)
    ------------------> Spaun SUS 5581/33 NFA Multiswitch to 80 cm dish(19.2E)
    .......................> FBC & DVB-S2X into 90cm dish (27.5W) Opticum robust Unicable LNB
    AX HD61, Edision Osmio 4K+, Zgemma H9Combo, Octagon SF8008 using Legacy ports on multiswitches
    Zgemma H9 C/S into Giga4K

  7. #7

    Title
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2022
    Posts
    4
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    The NFS share mounts properly (once I edit /etc/fstab and specify NFS version 4 as an option)

  8. #8
    Huevos's Avatar
    Title
    Administrator
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    38.5N, 0.5W
    Posts
    12,121
    Thanks
    1,927
    Thanked 4,272 Times in 2,828 Posts
    Quote Originally Posted by chulann View Post
    Thanks for looking at it.

    /beast is my NFS mounted ZFS partition (about 15TB). Problem is, if I go into Menu -> Setup -> Recordings, Playback & Timeshift -> Timeshift, I can't get past the first option of selecting a folder. Any folder I choose returns with "Directory 'XYZ' not valid. Partition must be ext or nfs. Please select an acceptable directory" - and that's on any NFS or local folder (if I select a local folder, I get an additional option first of "Not enough space, are you sure you want to do this"). I get a similar error in trying to set the folder for Recordings & Playback.

    I think timeshift is disabled because "Automatically start timeshift after" is set to disabled.

    Ideally, I'd like to set the timeshift to /beast/enigma2/timeshift but if it's causing the problem, I'd like to ensure it's disabled.

    Thanks!
    What local folder?

    Please get debug of trying to set up a recordings or timeshift location.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.