Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet. Please take a second, Click here to register, and in a few simple steps you will be able to enjoy our community and use our OpenViX support section.
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 39

Thread: Unicable Settings and Tuning Issues

  1. #1
    Member GeoffatMM's Avatar

    Join Date
    Nov 2021
    Location
    Cognac, France
    Posts
    98
    Thanks
    23
    Thanked 6 Times in 5 Posts

    Unicable Settings and Tuning Issues

    Hi,

    I am having problems with tuning the receiver with my Gigablue UHD UE 4K using an Inverto unicable LNB (Details in my signature).

    Following forum discussions I moved from a single cable setup to a dual cable setup. Before starting, I checked both cables on my smart TV to check they were working properly and they were. The Inverto only has 4 scr so only 4 tuners could be set up as shown here:

    Vix1.jpg

    Each tuner has been set up as follows:

    Vix2.jpg

    Vix3.jpg

    Vix4.jpg

    Vix5.jpg

    Once setup and rebooted I checked the signal for each of the four tuners. A and B were fine but nothing shown on C and D, possibly because the tuner was not being called on to show a programme?

    Vix6.jpg

    vix7.jpg

    vix8.jpg

    vix9.jpg

    I then did four recordings from the main guide which still showed all the channels previously scanned, most I set as immediate from the guide with one timed. They all worked.

    vix10.jpg

    However I then noticed that the freesat selections I had done through ABM were not working (can't remember exactly what made me realise it and I have no screenshot). So I tried to update the Freesat settings and got this result:

    Vix11.jpg

    I noticed it was using tuner B not A (any reason why?). The result was odd because when I checked the signal it was still fine. I have read that the delay on unicable can be an issue and I see that Abu has posted instructions on what to do when the "Tune Failed" messages comes up (and it has on a couple of occasions) but before I mess with that I wanted to get feedback on the results so far.

    The results of the scan only gave 260 channels not the 800+ that I had. I then noticed that it was 26 copies of the same ten channels.

    vix12.jpg

    vix13.jpg

    When I then looked at the freesat listings, most channels were not there. I tried to rescan again but it once more would not let me:

    vix14.jpg

    I do not think it is a signal problem (but it might be). I think the settings are as they should be (but could others check please?). So I am unclear why the scanning is not now working in this new 2 cable setup.

    Hope someone can help.
    Last edited by GeoffatMM; 16-11-21 at 11:57.
    Geoff
    **********************************************
    110cms Triax Dish
    Inverto unicable + 2 legacy LNB IDLB-QUDL42-UNI2L-IPP
    Gigablue UHD UE 4K receiver
    Teamblue 6.4 image
    **********************************************

  2. #2
    Forum Supporter
    Donated Member
    BefuddledBrian's Avatar

    Join Date
    Sep 2020
    Location
    near Reading, England
    Posts
    537
    Thanks
    378
    Thanked 73 Times in 61 Posts
    So you are using a splitter on the single unicable output from the LNB to make two connections to this Gigablue UHD UE 4K box?
    Zgemma H7S 2x28.2E, 1xFreeview

  3. #3
    Forum Supporter
    Donated Member
    Willo3092's Avatar

    Join Date
    Oct 2016
    Location
    East Midlands
    Posts
    749
    Thanks
    615
    Thanked 291 Times in 216 Posts
    Take a look at this post from Huevos:

    https://www.world-of-satellite.com/s...uipmentcontrol

  4. The Following User Says Thank You to Willo3092 For This Useful Post:

    GeoffatMM (16-11-21)

  5. #4
    Moderator abu baniaz's Avatar

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    22,196
    Thanks
    5,977
    Thanked 8,729 Times in 5,887 Posts
    Physical setup:
    Remove the splitter. Attach/hook up the signal wire to socket/tuner A.

    Software:
    Change settings for tuners B-D so that they are all "Connected" to tuner A.

    I will update the unicable guide soon.

  6. The Following 2 Users Say Thank You to abu baniaz For This Useful Post:

    BefuddledBrian (17-11-21),GeoffatMM (16-11-21)

  7. #5
    Moderator abu baniaz's Avatar

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    22,196
    Thanks
    5,977
    Thanked 8,729 Times in 5,887 Posts
    I suggest we have a different thread for your "scanning" issues. There are different types of scanning. They do things differently and results are based on options you select.

  8. #6
    Member GeoffatMM's Avatar

    Join Date
    Nov 2021
    Location
    Cognac, France
    Posts
    98
    Thanks
    23
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    Yes BB , that is right.
    Geoff
    **********************************************
    110cms Triax Dish
    Inverto unicable + 2 legacy LNB IDLB-QUDL42-UNI2L-IPP
    Gigablue UHD UE 4K receiver
    Teamblue 6.4 image
    **********************************************

  9. The Following User Says Thank You to GeoffatMM For This Useful Post:

    BefuddledBrian (17-11-21)

  10. #7
    Member GeoffatMM's Avatar

    Join Date
    Nov 2021
    Location
    Cognac, France
    Posts
    98
    Thanks
    23
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    Yes Willo,

    This is the post I incorrectly attributed to Abu. It was Huevos. I am not sure that this is the scanning problem. By the time I come to scan the machine should have settled down?
    Geoff
    **********************************************
    110cms Triax Dish
    Inverto unicable + 2 legacy LNB IDLB-QUDL42-UNI2L-IPP
    Gigablue UHD UE 4K receiver
    Teamblue 6.4 image
    **********************************************

  11. #8
    Member GeoffatMM's Avatar

    Join Date
    Nov 2021
    Location
    Cognac, France
    Posts
    98
    Thanks
    23
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    Thanks Abu,

    I have been playing with it unsuccessfully just before reading your post and started by swapping the two cables and that made no difference so went back to the single cable setup and wired direct to the unicable source and it has downloaded a record 870+ programmes. Why? It is a bit frustrating and actually fairly critical at the moment.

    I am renovating a house and have gone down the unicable route as I did not want the multiple cables wired all through the house (basically, from the central point to each room requires 5 cables for safety using legacy cables. Unicable seems to overcome this but my confidence is much lower now. I can wire the house so that I can get the main unicable to the receiver whenever necessary but it would be a bit of a pain to do that every time I want to scan.

    Is it the quality of the splitter that is the issue or something else (I did ask for guidance on this previously but it was amongst many other issues so got lost in the noise)? Happy to invest im higher quality components if that is what is required.
    Geoff
    **********************************************
    110cms Triax Dish
    Inverto unicable + 2 legacy LNB IDLB-QUDL42-UNI2L-IPP
    Gigablue UHD UE 4K receiver
    Teamblue 6.4 image
    **********************************************

  12. #9
    Member GeoffatMM's Avatar

    Join Date
    Nov 2021
    Location
    Cognac, France
    Posts
    98
    Thanks
    23
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    I thought the whole of this post was about scanning issues but if you feel something should be split out please tell me what, how and where to put the new thread.
    Geoff
    **********************************************
    110cms Triax Dish
    Inverto unicable + 2 legacy LNB IDLB-QUDL42-UNI2L-IPP
    Gigablue UHD UE 4K receiver
    Teamblue 6.4 image
    **********************************************

  13. #10
    Moderator abu baniaz's Avatar

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    22,196
    Thanks
    5,977
    Thanked 8,729 Times in 5,887 Posts
    Please confirm you have modified the wiring (removed splitter) and modified your tuner configurations.

    Tuner setup and scanning are different topics. Please deal with the more important one first.

  14. #11
    Member GeoffatMM's Avatar

    Join Date
    Nov 2021
    Location
    Cognac, France
    Posts
    98
    Thanks
    23
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    Not sure I understand the difference but happy to follow your lead.

    Yes unicable in A. B connected to A. C to H FBC Automatic.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Geoff
    **********************************************
    110cms Triax Dish
    Inverto unicable + 2 legacy LNB IDLB-QUDL42-UNI2L-IPP
    Gigablue UHD UE 4K receiver
    Teamblue 6.4 image
    **********************************************

  15. #12
    Moderator abu baniaz's Avatar

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    22,196
    Thanks
    5,977
    Thanked 8,729 Times in 5,887 Posts
    What about c and D?

    Can you draw a quick sketch of how it is now. Let us not confuse with what you want to end up with. We can deal with that later, once you are comfortable with the current setup.

  16. #13
    Member GeoffatMM's Avatar

    Join Date
    Nov 2021
    Location
    Cognac, France
    Posts
    98
    Thanks
    23
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    FBC Automatic. Is that not right?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Geoff
    **********************************************
    110cms Triax Dish
    Inverto unicable + 2 legacy LNB IDLB-QUDL42-UNI2L-IPP
    Gigablue UHD UE 4K receiver
    Teamblue 6.4 image
    **********************************************

  17. #14
    Moderator abu baniaz's Avatar

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    22,196
    Thanks
    5,977
    Thanked 8,729 Times in 5,887 Posts
    Your LNB has 4 SCR. If you do not want to use all 4 SCR on this receiver, setting is correct. If you want to use all 4 SCR on this receiver, setting is wrong.

    For info:
    FBC automatic = Internal loop through when required and possible
    It is not "configure FBC tuners automatically".

  18. #15
    Member GeoffatMM's Avatar

    Join Date
    Nov 2021
    Location
    Cognac, France
    Posts
    98
    Thanks
    23
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    OK Abu,

    Do you have details on what the settings should be please? Is there an example I can follow?

    I have looked at the forum but the info appears conflicting but that may be because it is not always properly explained.

    BTW. If you are doing a guide on this and need it edited/proofed I would be happy to contribute.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Geoff
    **********************************************
    110cms Triax Dish
    Inverto unicable + 2 legacy LNB IDLB-QUDL42-UNI2L-IPP
    Gigablue UHD UE 4K receiver
    Teamblue 6.4 image
    **********************************************

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.