View Entry Info: DVB subtitles won't disappear in time

Category:
Possible Bug
What ViX Image build number are you using?
Please provide your ViX Team image build number. Menu > Information > About > Build number > ENTER THIS NUMBER e.g. 4.2.028
5.2.044
Have you tried a flash WITHOUT settings restore?
Have you tried this? PLEASE SELECT YES OR NO.
Yes
Have you tried a flash WITH settings restore?
Have you tried this? PLEASE SELECT YES OR NO.
Yes
Attachments
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    Member

    Join Date
    May 2016
    Location
    Finland
    Posts
    51
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    DVB subtitles won't disappear in time

    Hello!

    Fresh USB flash of new box Duo 4k with 5.2.044. Using 1 x FBC DVB-C tuner modules.

    Channels that use DVB subtitles behave oddly: subs appear at the correct time but they do not disappear in time. What I mean is, subsequent subs appear all at the correct time but the previous one does not disappear in between subs. The new one just gets rendered on top of the previous one. That's fine (although that's not how they used to work: every sub used to disappear before the next one). But, after there's no need for next sub, the last sub stays on the screen for about 10 seconds before disappearing (unless there's more subs to render on top of that). In addition, when commercial break starts, the last sub that appeared will re-appear for a few seconds, then disappear and re-appear for a few seconds right after the commercials have ended.

    It seems that the system isn't respecting the command for the subtitle to disappear in time. All settings are default, except timezone and language (channels are also tuned). Subtitle settings are too, except the timing for disappearing subs when there is no end time is set to 1 sec.

    I tested a number of old images and the newest I could find that had the subs working normally was 5.2.032. It's not just one channel, it's all the channels I follow with several different broadcast operators. External subs are not used, only DVB. Nothing special in the log.
    VU+ Duo 4k + 1 x FBC DVB-C :: OpenVIX 5.2.044 (main) // VU+ Duo2 + 1 x Dual DVB-C :: OpenVIX 5.1.024 (spare)

  2. #2
    Moderator abu baniaz's Avatar

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    18,813
    Thanks
    4,933
    Thanked 7,362 Times in 4,964 Posts
    We added a commit to fix an issue for UK subtitles. Can you please attach your debug log.

    PLI had the commit, but have reverted it with no logs. So would be nice to re-add it so it works fine for everyone

  3. #3
    Member

    Join Date
    May 2016
    Location
    Finland
    Posts
    51
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Thanks for the reply. I have attached 2 logs, for 2 different channels. Both are fresh from boot, tuned directly into the channel in question. Both are FTA.


    Enigma2_debug_2019-07-12_09-07-24.log

    Enigma2_debug_2019-07-12_09-49-46.log
    VU+ Duo 4k + 1 x FBC DVB-C :: OpenVIX 5.2.044 (main) // VU+ Duo2 + 1 x Dual DVB-C :: OpenVIX 5.1.024 (spare)

  4. The Following User Says Thank You to pmatil For This Useful Post:

    abu baniaz (12-07-19)

  5. #4
    Moderator abu baniaz's Avatar

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    18,813
    Thanks
    4,933
    Thanked 7,362 Times in 4,964 Posts
    Thanks. We will have to wait for simonc to return to forum.

  6. #5
    ViX Development Friend

    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    74
    Thanks
    5
    Thanked 35 Times in 18 Posts
    A few questions:
    - was this live TV?
    - if so, were you timeshifting?
    - were these incremental subtitles, i.e. ones that are created in real time on news or sport programmes?
    - what channels do you tend to see the problem on?

    I've noticed that the code for DVB subtitles doesn't seem to honour the broadcast lifespan information and just uses the default, so if a channel is putting consecutive subtitles in different places on the screen (e.g to avoid broadcast information) then things get messy.

  7. #6
    Member

    Join Date
    May 2016
    Location
    Finland
    Posts
    51
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Just checked and it was 034 that had working subs. Sorry for the typo in the original post.
    VU+ Duo 4k + 1 x FBC DVB-C :: OpenVIX 5.2.044 (main) // VU+ Duo2 + 1 x Dual DVB-C :: OpenVIX 5.1.024 (spare)

  8. #7
    ViX Beta Tester Andy_Hazza's Avatar

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    6,577
    Thanks
    1,948
    Thanked 1,877 Times in 1,539 Posts
    Quote Originally Posted by pmatil View Post
    Just checked and it was 034 that had working subs. Sorry for the typo in the original post.
    Can you answer the Qs as per post #4 @simonc


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Vu+ Ultimo 4K with 3TB HDD, Dual FBC (Sat) tuners, 1x Twin Hybrid DVB-C/T/T2 tuner
    Vu+ Solo 4K with 1TB HDD, Dual FBC (Sat) tuners, 1x Hybrid DVB-C/T/T2 tuner
    Vu+ Solo 2 with 1TB HDD 'White Edition', 2x DVB-S2 tuners
    Mut@nt HD2400 with 1TB HDD, 4x DVB-S2 tuners
    Fixed 28.2E Technomate 65cm Mesh Satellite Dish with Inverto Unicable II/JESS LNB and Inverto Unicable Splitter
    Fixed 28.2E Sky Zone 1 45cm Satellite Dish with Octo LNB
    (All receivers installed with the latest Dev build)

  9. #8
    Member

    Join Date
    May 2016
    Location
    Finland
    Posts
    51
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Hello, yes sorry didn't notice simonc's reply.

    - yes it was live TV (although it also happens with recordings)
    - no timeshifting
    - no real time subs
    - I see the problem on all the channels I watch that use DVB subs. Mostly local channels but also on History Channel HD.

    Mostly the subs are in the same place on the screen and it doesn't matter anyway whether the place changes or not, the timing is always off. So if 034 works and 035 does not, what has changed in the handling code?
    Last edited by pmatil; 16-07-19 at 14:28.
    VU+ Duo 4k + 1 x FBC DVB-C :: OpenVIX 5.2.044 (main) // VU+ Duo2 + 1 x Dual DVB-C :: OpenVIX 5.1.024 (spare)

  10. #9
    Moderator abu baniaz's Avatar

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    18,813
    Thanks
    4,933
    Thanked 7,362 Times in 4,964 Posts
    satellite, cable or terrestrial service?

  11. #10
    Member

    Join Date
    Jun 2015
    Posts
    48
    Thanks
    4
    Thanked 13 Times in 9 Posts
    Im on cable, and have similar issues as pmatil. My subs have that same delay, but doesnt overlap with the next one.
    Duo2 and Vix 5.2.044

  12. #11
    Moderator abu baniaz's Avatar

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    18,813
    Thanks
    4,933
    Thanked 7,362 Times in 4,964 Posts
    Just to rephrase what was said before, the changes were done to fix subtitles in the UK.

    They have since been reverted in PLI and Dev branch of our image.

    I'll have to stay an old image now unless we can fix the issue for those who did not timeout

  13. #12
    Member

    Join Date
    May 2016
    Location
    Finland
    Posts
    51
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Quote Originally Posted by abu baniaz View Post
    satellite, cable or terrestrial service?
    Cable.

    Quote Originally Posted by Kojo_ View Post
    Im on cable, and have similar issues as pmatil. My subs have that same delay, but doesnt overlap with the next one.
    Duo2 and Vix 5.2.044
    It's not actually an overlap, I just misexplained it. What I meant was that the sub does not disappear before the next one appears. So likely the same issue.

    Meanwhile I did some more testing. I managed to find a channel that uses DVB subs and does not have this issue. Not in live nor in recordings. All the other channels have the issue in live and in recordings. The channel that works has the same broadcast operator than one of the non-functioning channels (usually the same broadcaster has the same issues accross all of their channels).

    Maybe simonc can share us why was the fix reverted? I would also be happy to debug this further and maybe test the mentioned fix on my box, if possible.
    VU+ Duo 4k + 1 x FBC DVB-C :: OpenVIX 5.2.044 (main) // VU+ Duo2 + 1 x Dual DVB-C :: OpenVIX 5.1.024 (spare)

  14. #13
    Forum Supporter
    Donated Member


    Join Date
    Sep 2014
    Posts
    2,469
    Thanks
    214
    Thanked 545 Times in 478 Posts
    Quote Originally Posted by pmatil View Post
    Maybe simonc can share us why was the fix reverted?
    I think you'll find that the decision was nothing to do with him.

  15. The Following User Says Thank You to ccs For This Useful Post:

    Andy_Hazza (17-07-19)

  16. #14
    Moderator abu baniaz's Avatar

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East London
    Posts
    18,813
    Thanks
    4,933
    Thanked 7,362 Times in 4,964 Posts
    Original thread here
    https://www.world-of-satellite.com/s...ubtitles/page3

    Commit where we added it here
    https://github.com/OpenViX/enigma2/c...c5e1f68296ba88

    Reverted here
    https://github.com/OpenViX/enigma2/c...51b505d5aa466a

    Next ViX image will be back to the original problem

  17. The Following User Says Thank You to abu baniaz For This Useful Post:

    pmatil (18-07-19)

  18. #15
    Member

    Join Date
    May 2016
    Location
    Finland
    Posts
    51
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Flashed 5.2.045 and subtitles are back to normal for me.
    VU+ Duo 4k + 1 x FBC DVB-C :: OpenVIX 5.2.044 (main) // VU+ Duo2 + 1 x Dual DVB-C :: OpenVIX 5.1.024 (spare)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.