Results 1 to 11 of 11

Thread: Samsung EVO 840

  1. #1
    Junior Admin
    Donated Member
    Stanman's Avatar

    Join Date
    May 2010
    Posts
    11,223
    Thanks
    1,016
    Thanked 3,582 Times in 2,619 Posts

    Samsung EVO 840

    Tried to install this on a I7 running on a Asus P6T Se on bios 908.

    I enabled AHCI in the bios but the drive was not recognised on boot up. Swapped the power and SATA cable to one that were working still no joy. Swapped them back to the HDD and that booted just fine.

    I have also changed the registry to enable AHCI for windows as that was preventing the system from booting up.

    Any ideas what's the issue, changed the drive and cannot see anything on it that I could change.

    The cables are 110% working

    Support The Sponsor - Buy from the best HERE
    Please abide by the rules - have a read HERE
    VIX manual & guides >>HERE
    Download images from >> HERE
    New Box Setup Guide >>HERE

    D I S C L A I M E R
    My right to post information is protected under the rights for freedom act. In all instances, information discussed here on my posts are either hypothetical in nature, out of general curiosity, common knowledge, public knowledge, or role-play. Any use of the collective descriptions and shared knowledge from any of my posts are at the sole discretion of the reader. I am not responsible for what you do with it!

    PM HELP WILL BE IGNORED PLEASE POST HERE IN FORUM AS IT BENEFITS EVERYONE


    Follow us on Twitter

    NO CARD SHARING TALK WILL BE TOLERATED, LAN OR WAN! IN OPEN FORUM OR PM

    IF THE POSTS HELP PLEASE CLICK THANKS OR ADD TO REP ?



  2. #2
    Forum Supporter
    Donated Member
    stuart35's Avatar

    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    56
    Thanks
    18
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    I had a similar problem with my Samsung ssd when installing a new mobo. If you have a secondary drive that is on sata channel 2 when the ssd is a boot drive with the OS on sata channel 1 then secondary drive must be formatted after setting bios to AHCI for windows to recognize it.

    For me the only way to get it to work was to format the secondary drive and run the ssd as OS drive. Also check the sat cables...mine were very brittle and i reckon the one supplied with the ssd drive snapped inside when installing into my mobo
    Vu solo 2 motorised running vix ( always latest build).
    Vu zero as a client using ChannelsImporter from solo 2 running VIX ( always latest build) . Abm, xmltv impoter for epg

  3. #3
    Junior Admin
    Donated Member
    Stanman's Avatar

    Join Date
    May 2010
    Posts
    11,223
    Thanks
    1,016
    Thanked 3,582 Times in 2,619 Posts
    I have done that mate, its set to ACHI on sata one but its been picked up on the splash screen or in the bios when I enter it.

    Checked the cable and swapped them around and they work fine.

    Support The Sponsor - Buy from the best HERE
    Please abide by the rules - have a read HERE
    VIX manual & guides >>HERE
    Download images from >> HERE
    New Box Setup Guide >>HERE

    D I S C L A I M E R
    My right to post information is protected under the rights for freedom act. In all instances, information discussed here on my posts are either hypothetical in nature, out of general curiosity, common knowledge, public knowledge, or role-play. Any use of the collective descriptions and shared knowledge from any of my posts are at the sole discretion of the reader. I am not responsible for what you do with it!

    PM HELP WILL BE IGNORED PLEASE POST HERE IN FORUM AS IT BENEFITS EVERYONE


    Follow us on Twitter

    NO CARD SHARING TALK WILL BE TOLERATED, LAN OR WAN! IN OPEN FORUM OR PM

    IF THE POSTS HELP PLEASE CLICK THANKS OR ADD TO REP ?



  4. #4
    Senior Member

    Join Date
    May 2014
    Posts
    140
    Thanks
    5
    Thanked 30 Times in 28 Posts
    Boot into bios and disable secure boot.

  5. #5
    Forum Supporter
    Donated Member
    stuart35's Avatar

    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    56
    Thanks
    18
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    Both drives need to be set to AHCI when I did mine as far as I can remember.
    Vu solo 2 motorised running vix ( always latest build).
    Vu zero as a client using ChannelsImporter from solo 2 running VIX ( always latest build) . Abm, xmltv impoter for epg

  6. #6
    Forum Supporter
    Donated Member
    stuart35's Avatar

    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    56
    Thanks
    18
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    Did you try boot order or priority? Ssd as first boot the The secondary then dvd drive if fitted. To load an Os you will need dvd as first boot then set ssd as first boot after installation.
    Vu solo 2 motorised running vix ( always latest build).
    Vu zero as a client using ChannelsImporter from solo 2 running VIX ( always latest build) . Abm, xmltv impoter for epg

  7. #7
    Junior Admin
    Donated Member
    Stanman's Avatar

    Join Date
    May 2010
    Posts
    11,223
    Thanks
    1,016
    Thanked 3,582 Times in 2,619 Posts
    It's just not been recognised to set up boot order.

    Had enough frustration for today, need to stop or will need a new pc

    Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

    Support The Sponsor - Buy from the best HERE
    Please abide by the rules - have a read HERE
    VIX manual & guides >>HERE
    Download images from >> HERE
    New Box Setup Guide >>HERE

    D I S C L A I M E R
    My right to post information is protected under the rights for freedom act. In all instances, information discussed here on my posts are either hypothetical in nature, out of general curiosity, common knowledge, public knowledge, or role-play. Any use of the collective descriptions and shared knowledge from any of my posts are at the sole discretion of the reader. I am not responsible for what you do with it!

    PM HELP WILL BE IGNORED PLEASE POST HERE IN FORUM AS IT BENEFITS EVERYONE


    Follow us on Twitter

    NO CARD SHARING TALK WILL BE TOLERATED, LAN OR WAN! IN OPEN FORUM OR PM

    IF THE POSTS HELP PLEASE CLICK THANKS OR ADD TO REP ?



  8. #8
    Forum Supporter
    Donated Member
    stuart35's Avatar

    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    56
    Thanks
    18
    Thanked 6 Times in 5 Posts
    Have you tried another sata channel on the mobo with just the ssd on its own? ... No other sata devices connected. Then see if it's recognised by bios. Try all sata connection on mobo to be sure.
    My older pc has a dud sata connection on the mobo, apparently very delicate on Asus and gigabyte boards.
    Vu solo 2 motorised running vix ( always latest build).
    Vu zero as a client using ChannelsImporter from solo 2 running VIX ( always latest build) . Abm, xmltv impoter for epg

  9. #9
    Junior Admin
    Donated Member
    Stanman's Avatar

    Join Date
    May 2010
    Posts
    11,223
    Thanks
    1,016
    Thanked 3,582 Times in 2,619 Posts
    Am all sorted.

    Replicated everything again and edited the regedit again even though it was on zero and same cables, its all up and running now.

    Gonna try and clone old HDD, fun and games - hope not

    Support The Sponsor - Buy from the best HERE
    Please abide by the rules - have a read HERE
    VIX manual & guides >>HERE
    Download images from >> HERE
    New Box Setup Guide >>HERE

    D I S C L A I M E R
    My right to post information is protected under the rights for freedom act. In all instances, information discussed here on my posts are either hypothetical in nature, out of general curiosity, common knowledge, public knowledge, or role-play. Any use of the collective descriptions and shared knowledge from any of my posts are at the sole discretion of the reader. I am not responsible for what you do with it!

    PM HELP WILL BE IGNORED PLEASE POST HERE IN FORUM AS IT BENEFITS EVERYONE


    Follow us on Twitter

    NO CARD SHARING TALK WILL BE TOLERATED, LAN OR WAN! IN OPEN FORUM OR PM

    IF THE POSTS HELP PLEASE CLICK THANKS OR ADD TO REP ?



  10. #10
    Junior Member

    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    27
    Thanks
    7
    Thanked 1 Time in 1 Post
    went through the same nightmare when I changed to ahci I just got a re-accuring message no boot manager installed

    messed about with the bios unplugged all other hdd and make first bootable the evo

    then it wouldn't recognise the dvd drive so another hour messing about looking for solutions in the end I disconnected it
    rebooted connected again and windows found new hardware and and re-installed drivers

    not the smooth process that I was expecting

    but WOW what a difference it makes well worth the hassle

  11. #11
    Junior Admin
    Donated Member
    Stanman's Avatar

    Join Date
    May 2010
    Posts
    11,223
    Thanks
    1,016
    Thanked 3,582 Times in 2,619 Posts
    There is also a registry setting you need to enable in windows otherwise it will not recognise the HDD.

    Sure does mine went from 16 to 180, boot is so much quicker

    Support The Sponsor - Buy from the best HERE
    Please abide by the rules - have a read HERE
    VIX manual & guides >>HERE
    Download images from >> HERE
    New Box Setup Guide >>HERE

    D I S C L A I M E R
    My right to post information is protected under the rights for freedom act. In all instances, information discussed here on my posts are either hypothetical in nature, out of general curiosity, common knowledge, public knowledge, or role-play. Any use of the collective descriptions and shared knowledge from any of my posts are at the sole discretion of the reader. I am not responsible for what you do with it!

    PM HELP WILL BE IGNORED PLEASE POST HERE IN FORUM AS IT BENEFITS EVERYONE


    Follow us on Twitter

    NO CARD SHARING TALK WILL BE TOLERATED, LAN OR WAN! IN OPEN FORUM OR PM

    IF THE POSTS HELP PLEASE CLICK THANKS OR ADD TO REP ?



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •